Fångar 3nine’s HEPA Filter SARS-CoV-2 Partiklar?

Under pandemin har kunder kontaktat oss för att de undrat hur effektiva våra slutfilter är på att fånga upp viruspartiklar. De är också många som undrat om det kan finnas en risk att partiklarna passerar genom filtret och därmed sprider sig i anläggningen. Vi kontaktade därför Patrik Oleander på Freudenberg Filtration Technologies SE & Co. KG, vår leverantör av HEPA H13-filter, som används i det sista steget i separationsprocessen av oljedimma. Freudenberg är en global teknologiledare inom luft- och vätskefiltrering som 3nine har arbetat med under en lång tid och som levererar våra slutfilter som används på våra oljedimavskiljare. Eftersom 3nines teknik uppnår en hög separering av små partiklar har slutfiltret en lång livscykel. Detta gör det möjligt för oss att använda ett högkvantitativt H13-klassat HEPA-filter som en slutstegsfiltrering. Dessa filter har samma höga standard som används i renrumsmiljöer och på sjukhus.

På grund av nuvarande pandemi har oro över hur viruspartiklar sprids i verkstadslokaler blivit ett debatterat ämne. Ett specifikt ämne som tagits upp av våra kunder är hur väl Freudenbergs filter kan fånga viruspartiklar.

De HEPA H13-filtren 3nine använder fångar upp och förvarar alla partiklar – varav ett virus är en sort – med en effektivitet på minst 99,95%, oavsett dess storlek. Detta är per definition vad som garanteras av kvalitetsstandarderna relaterade till märkningen enligt EN 1822 / ISO 29463 överensstämmelse.

– Säger Patrik Oelander

Med en beräknad storlek på 0,1 µm kommer SARS-CoV-2-partiklar att fångas upp av filtret, vilket innebär att frånluften som returneras till anläggningen ska vara fri från virus eller virusbärande partiklar.

Många faktorer bidrar till spridningen av viruspartiklar, men man kan vara säker på att de kommer att fångas upp av HEPA-filtret. Vad vi dock rekommenderar – särskilt under pandemin – är att vädra anläggningarna oftare än vanligt. När du byter ut ett luftfilter är det bra att kontrollera med arbetsgivaren vilka riktlinjer som används på arbetsplatsen och utför filterbytet i enlighet efter dessa. Du bör också se till att använda skyddskläder under filterbytet. För att minimera risken för exponering av patogener bör gamla och utbytta filter packas lufttätt och kasseras på rätt sätt.

– Säger Patrik

Även om sannolikheten är väldigt låg för att luft som är kontaminerad med viruspartiklar når våra oljedimavskiljare, är det lugnande att veta att viruspartiklar kommer att fångas upp av de filter vi använder från Freudenberg. Däremot, som en säkerhetsåtgärd under pandemin kan det vara klokt att ha extra koll på att byta ut HEPA-filtren innan de blir igensatta. Har du frågor eller vill beställa nya HEPA-filter, vänligen fyll i vårt kontaktformulär.


Freudenberg FiltrationFreudenberg är kända över hela världen för sin innovativa teknik och höga kvalitet. Alla HEPA-filter har certifierats enligt SF13 och genomgår ett integritetstest enligt EN 1822:2009 före leverans.