Speedtool

Sedan flera år tillbaka har Speedtool genomfört stora investeringar i en modern maskinpark samt nya lokaler där 3nines teknologi spelat en avgörande roll i att säkra luftkvalitén i verkstaden.

Sedan flera år tillbaka har Speedtool genomfört stora investeringar i en modern maskinpark samt nya lokaler där 3nines teknologi spelat en avgörande roll i att säkra luftkvalitén i verkstaden.

1998 grundades Speedtool av Jimmy Korsbeck, en sann entreprenör och teknikentusiast. Med sitt stora risktagande har han sedan starten 1998 lyckats bygga upp ett företag i ledande position som leverantör av avancerade pressverktyg. 2006 beslöt man sig att flytta ifrån lokalerna i Bankeryd till nya lokaler i Habo, ett första steg i Jimmys vision i att bli ledande i Sverige inom pressverktyg.

Därefter genomfördes omfattande investeringar i både utökade fabrikslokaler samt ett flertal maskininvesteringar. Fabriksytan tredubblades till 2300 kvm och utrustades med avancerad övervakningsteknik, däribland temperatursensorer på maskiner för att mäta eventuella temperaturförändringar i lokalen som kan påverka toleranserna i trådgnistmaskiner.  Investeringarna innefattade även en gigantiska 5-axliga portalfräs DMU 600P, en av de största verktygsmaskinerna i DMG MORIs serie som normalt enbart säljs till storindustrier som Volkswagen eller motsvarande.

Genom sina investeringar placerade Speedtool sig inom toppskiktet i Europa gällande högkvalitativ bearbetning. Man kunde nu konstruera och producera de största och mest komplexa skräddarsydda pressverktyg som finns på marknaden.

Bland Speedtools kunder finns idag stora bolag inom fordonsindustrin och aerospace,
till exempel GKN Aerospace, SAAB Aerostructures och Kongsberg Maritim.

3nines samarbete med Speedtool sträcker sig flera år tillbaka. När Speedtool flyttade till sina nya toppmoderna lokaler i Habo insåg de snabbt vikten av att hitta rätt lösning för att rena oljedimman från verktygsmaskinerna. Med all ny elektronik på plats och en ny fräsch lokal med nymålade vita väggar var det viktigt att utrustning och lokalen inte fick bli nedsmutsad av oljedimman. Men att hålla rent fick heller inte ske på bekostnad av att göra en massa underhållsarbete. Med krävande kunder inom fordonsindustrin och med en begränsad personalstyrka var det ytterst viktigt att alla fokuserade på korta ledtider, leveransprecision och att ta fram produkter av hög kvalitet.

Vi var inställda på att vi inte ville ha en lösning med filterskåp och rördragningar
utan det var punktutsug som gällde. Vi kom då i kontakt med 3nine och hade hört att deras oljedimavskiljare hade hög reningsgrad och krävde lite underhåll

– säger Niklas Lixenstrand, avdelningschef NC på Speedtool.

På den tiden jobbade Niklas Lixenstrand som NC-programmerare på Speedtool och var med i beslutsprocessen när investeringen av oljedimavskiljare skulle göras. Han och de övriga i teamet hade fullt upp med produktionen och att hålla leveranstider och viste att de inte kunde lägga ner tid på att underhålla oljedimavskiljare. Samtidigt fanns en ökad medvetenhet om farorna med att utsätta sig för oljedimma och vikten av att arbeta i en hälsosam arbetsmiljö. Så när man hade testat och utvärderat två av 3nines oljedimavskiljare var man övertygad om att produkterna höll vad de lovade. Därefter beslöt man sig att utrusta resten av verktygsmaskinerna.

Utöver att det är ren och hälsosam luft, så är det även rent och snyggt i verkstadslokalen. Vi har kunder som kommer hit dagligen och därför måste det alltid vara rent och i toppskick här

– säger Niklas.

3nine’s oljedimavskiljare snurrar på år efter år utan att man knappt behöver göra något underhåll

– konstaterar Niklas.

Under årens lopp har man alltid valt 3nines produkter. Totalt har 3nine levererat 11 oljedimavskiljare både ifrån 3nines BLUE LINE-serie och GREEN LINE-serien.

På Speedtool är inte bara kvalitet och kundnöjdhet viktigt. Strävan efter en hållbar produktion med så lite klimatpåverkan som möjligt är något man kontinuerligt strävar efter. Med 3nines låga filterförbrukning samt möjligheten att återanvända utseparerad skärvätska vet man att man gjort ett bra val för miljön.

Publicerades först i Maskinoperatören nr 8 2020


Speedtool
Industrigatan 18
566 34 Habo, Sverige
Tel: +4636-477 50
E-mail: [email protected]
Web: www.speedtool.se